Product added to your WishlistView Wishlist

Uusi vuosi vaihtuu pian ja verkkokaupassa on muutamia selkeitä trendejä ensi vuodelle. Tämän blogin tarkoituksena on esitellä tärkeimmät verkkokaupan trendit vuonna 2017 sekä kertoa, miten ne vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen ja myyntiin.

Reaaliaikainen räätälöinti

Google personoi hakukonetuloksia ja nyt viimeistään vähittäiskauppiaat tulevat rakentamaan samalla tavalla uniikkeja asiakaskokemuksia verkkokaupoissa. Jokainen käyttäjä saa automaattisesti pääsyn ainutlaatuisiin sisältöihin, mitkä perustuvat suositteluihin, sijaintiin, aikaisempiin ostoksiin ja muuhun aikaisempaan vuorovaikutukseen brändin kanssa.

Esimerkiksi L’Oreal Paris on kehittänyt viisi työkalua, joiden avulla käyttäjät voivat kokeilla kosmetiikkaa hyödyntäen omia valokuvia.

Vaikutukset hakukonenäkyvyyteen?

Personoitu sisältö saa käyttäjät viihtymään sivustolla pidempään ja se vaikuttaa positiivisesti asiakkaiden sitoutumiseen sekä hakukonenäkyvyyteen.

Vaikutukset myyntiin?

Reaaliaikaiset personointityökalut eivät ole tarkoitettu vain viihdyttämään asiakkaita, vaan ne keräävät samalla arvokasta tietoa, mistä tuotteista asiakkaat ovat kiinnostuneita. Seuraava askel on tarjota asiakkaille esimerkiksi alennuksia tai muita kannustimia tuotteen ostamiseksi.

Ääniavustajat

Vielä muutama vuosi sitten ääniavustajia käytettiin lähinnä hauskanpitoon. Ne olivat liian alkeellisia ja kankeita laajempaan hyödyntämiseen.  Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut täysin. Kehittävät työskentelevät intensiivisesti mm. Sirin, Alexan ja Google Now:n kanssa. Samanaikaisesti ostajat luottavat entistä enemmän niihin etsiessään tuotteita ja palveluita.

Hyötyäksesi tästä trendistä, sinun tulee optimoida verkkokauppasi “puhekielen” pyynnöille. Domino’s Pizza on esimerkiksi jo hyödyntänyt taitavasti ääniohjausta ja he ovat kertoneet äänihakujen tuottavan heille merkittävän osan liikevaihdosta.

Vaikutukset hakukonenäkyvyyteen?

Se lisää liikennettä. Googlen tutkimuksen mukaan 20 % kaikista hauista tehdään ääniavustajilla ja tämä luku kasvaa koko ajan.

Vaikutukset myyntiin?

Se lisää myyntiäsi, koska ääniohjausta hyödyntävät kuluttajat tietävät täsmälleen mitä he haluavat. Tutkimusten mukaan he ovat jopa 40 % valmiimpia ostamaan kuin perinteistä hakua hyödyntävät käyttäjät.

Tuotearvostelujen kaupallistaminen

90 % kuluttajista myöntää, että asiakkaiden arvostelut ja kommentit vaikuttavat suoraan heidän ostopäätökseen. Lisäksi 80 % kuluttajista luottaa blogeista saamiinsa tietoihin ja vinkkeihin. Mitä ajantasaisempaa ja hyödyllisempää tietoa tarjoat tuotteistasi, sen todennäköisemmin kuluttajat ostavat sinulta. Vuonna 2017 verkkokauppiaat luovat yhä enemmän sisältöjä käyttäjille ja hyödyntävät käyttäjiä sisällön tuottamisessa. Nyt kannattaa tarjoa asiakkaille alennuksia tuotearvosteluista tai mainostaa heidän tekemiä tuotevideoita.

Esimerkiksi verkkokauppa voi tarjota asiakkaalle 20 % alennuksen seuraavasta ostoksesta, jos hän on kirjoittanut arvostelun tai tehnyt video arvostelun. Hyödyntämällä asiakkaiden arvosteluja, verkkokaupan on helppo tuottaa luottamusta kasvattavia sisältöjä säännöllisesti.

Vaikutukset hakukonenäkyvyyteen?

Jatkuvasti päivittyvä sisältö on positiivinen signaali hakukoneille ja se parantaa näkyvyyttä.

Vaikutukset myyntiin?

Tyytyväisistä asiakkaista tulee brändilähettiläitä ja potentiaaliset asiakkaat näkevät todisteen tuotteiden ja palveluiden laadusta.

Chatrobotit

Vaikka innostus tämän teknologian ympärillä on hieman laantunut, odotetaan chatrobottien yleistyvän asiakkaiden ensimmäiseksi kosketuspinnaksi vuorovaikuttaa verkkkokaupan kanssa. Koko ajan kehitetään uusia alustoja, joilla kommunikoidaan asiakkaiden kanssa eri kanavissa. Chatrobotit soveltuvat parhaiten nopeampien vastausten antamiseen käyttäjien pyyntöihin ja samalla ne säästävät henkilöstöresursseja.

H&M, Sephora ja Victoria’s Secret hyödyntävät jo chatrobotteja asiakaspalvelussa. Burger King ja Pizza Hut puolestaan käyttävät botteja, kun teet tilauksen Facebook Messengerin tai Twitterin välityksellä.

Vaikutukset hakukonenäkyvyyteen?

Konversioasteet ovat jopa 5-10 kertaisia kaupoissa, jotka hyödyntävät chatrobotti teknologioita.

Vaikutukset myyntiin?

56 % yrityksistä myöntää, että kommunikointi asiakkaiden kanssa viestien välityksellä parantaa ROI:ta ja vähentää kustannuksia.

Asiakaslähtöisyys kaikessa

“Be like Amazon” on yksi verkkokaupan trendeistä vuonna 2017. Amazon valtava menestys perustuu pitkälti ensiluokkaiseen palveluun ennen ostoa, sen aikana ja sen jälkeen. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Ensinnäkin, asiakkaille on tarjottava mahdollisuus välttää jonottaminen Black Fridayn kaltaisina sesonkeina, alennukset pitää saada ennakkoon ja alennustuotteita pitää pystyä selaamaan sekä lisäämään omalle toivelistalle etukäteen.

Toiseksi, asiakkaille on tarjottava toimitukset samana päivänä. Käyttäjät eivät ole valmiita odottamaan tilauksien saapumista pitkään ja aina joku kilpailija tarjoaa nopeamman toimitusvaihtoehdon. Amazon Prime tarjoaa toimituksen samana päivänä yli 35 dollarin tilauksille ja Tsekkiläinen Zoot lupaa toimittaa tilaukset muutamassa tunnissa.

Kolmas asia on tarjota asiakkaille joustavat palautusvaihtoehdot. Yksi verkkokaupan isoimmista ongelmista on se, ettei tuotteita pääse kokeilemaan ja hyvillä palautusvaihtoehdoilla vähennetään asiakkaan riskiä tilata verkosta. Tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus tilata useita vaihtoehtoja kokeiltavaksi, joista voi palauttaa sopimattomat takaisin. Esimerkiksi Zappos tarjoaa asiakkaille vuoden palautusoikeuden tuotteille ja se on kasvattanut yrityksen liikevaihtoa ja lisännyt asiakasuskollisuutta.

Vaikutukset hakukonenäkyvyyteen?

Lanseeraa sesonki tuotteet ja alennukset hyvissä ajoin. Saat enemmän liikennettä sivustollesi ja hakunoneet indeksoivat sinut ennen kilpailijoita.

Vaikutukset myyntiin?

“Be like Amazon” toimintapa kasvattaa myyntiäsi ja lisää asiakasuskollisuutta. Lisäksi 29 % asiakkaista ovat valmiita maksamaan enemmän saman päivän toimituksista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Verkkokaupan trendit vuonna 2017

- taneli.katila