Product added to your WishlistView Wishlist

Snapchat on erittäin suosittu erityisesti nuorten käyttäjien keskuudessa. Suomessa palvelulla on jo noin 500 000 käyttäjää, joista 60 prosenttia käyttää sitä päivittäin. Palvelun käyttäjämäärä on kasvanut todella nopeasti ja se tarjoaa markkinoille valtavia, osittain hyödyntämättömiä mahdollisuuksia nuorten tavoittamiseen. Eri toimialojen yritykset pohtivat koko ajan, miten he saisivat oman osansa Snapchatin suosiosta.

Palvelun käyttöönotto on vasta ensimmäinen askel, jonka jälkeen on opeteltava alustan tehokas käyttö, aivan kuten missä tahansa markkinoinnin alustassa. Seuraavaksi käyn läpi Snapchatin analytiikkaa, joiden avulla palvelusta saa huomattavasti enemmän tehoja irti.

Snapchat analytiikalla on merkitystä

Markkinointiosaston näkökulmasta on erittäin kriittistä tietää tarkalleen, miten sosiaalisen median panostukset onnistuvat. Sama koskee tietysti myös Snapchat kampanjoita. Snapchat analytiikan avulla pystytään todistamaan kampanjoiden investointien tuotto (ROI) ja vakuuttamaan yrityksen johto alustan kannattavuudesta.

Snapchat-mittarit tarjoavat monia hyötyjä yrityksille. Niiden avulla saat paremman käsityksen yleisöstäsi, opit millainen sisältö toimii parhaiten, saat kilpailuetua markkinoilla sekä tunnistat parhaat ajat yleisön sitouttamiseen.

Snapchatin tärkeimpien mittareiden seuranta

Markkinoijan näkökulmasta Snapchat tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia brändiin liittyvien tarinoiden jakamiseen. Kuitenkin, kun brändit aloittavat Snapchatin käytön, he kokevat usein turhautumista yrittäessään poimia alustasta käyttökelpoista dataa. Monet Snapchatin analytiikoista on laskettava itse manuaalisesti.

Snapchat onkin sosiaalisen median mittareiden villilänsi. Varmasti tulevaisuudessa mittarit kehittyvät, kun yhä useammat yritykset hyödyntävät Snappia markkinoinnissaan. Tähän blogiin olemme koonneet kuusi mittaria, joita kannattaa hyödyntää.

1. Uniikit näyttökerrat

Jokaisen yrityksen pitää tietää kuinka moni henkilö sitoutuu brändin sisältöihin ja Snapchatissa tätä voi seurata uniikkien näyttökertojen avulla. Uniikkien vierailijoiden kokonaismäärä kertoo, kuinka moni henkilö on avannut ensimmäisen videon tai kuvan ja katsonut sitä vähintään yhden sekunnin ajan. Snapchat laskee jokaisen katsojan ainoastaan kerran, (riippumatta siitä montako kertaa hän katsoo snapin tai tarinan) joten se on tarkka mittari kertomaan montako katsojaa jokainen kuva tai video on saanut.

2. Screenshotit

Monissa muissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Twitterissä ja Facebookissa sitoutumista mitataan usein tykkäysten, kommenttien ja muiden reaktioiden avulla. Snapchatissa sitoutumista voidaan seurata screenshottien eli näyttökuvien avulla (kuinka moni henkilö on ottanut snapista näyttökuvan). Screenshottien avulla voidaan myös rohkaista käyttäjiä sitoutumaan ja ne ovat erityisen hyödyllisiä, kun mitataan esimerkiksi kuponkikoodeihin tai muihin screenshotin ottamiseen keskittyviä kampanjoita.

Taco Bell teki onnistuneen ystävänpäivän kampanjan, jossa se kehotti seuraajia ottamaan screenshotin heidän kampanjasta ja jakamaan sen omille ystävilleen yksityisviestillä.

Seuraa säännöllisesti screenshottien lukumäärää, jotta opit minkä tyyppinen sisältö (kuvat, videot, kuvat suodattimilla jne.) resonoi parhaiten yleisösi kanssa.

3. Loppuunkatsomisaste

Yritysten pitää saada käyttäjät katsomaan tarinat loppuun asti, jotta tarinat voivat päästä tavoitteisiinsa. Tätä voidaan mitata Snapchatissa ns. loppuunkatsomisasteen avulla.

Aivan kuten verkkosivujen poistumisaste, loppuunkatsomisaste mittaa kuinka moni katsoja katsoo tarinasi loppuun asti. Tämän tilaston avulla tunnistat nopeasti, mitkä tarinat toimivat parhaiten kohdeyleisölle.

Lasket loppuunkatsomisasteen yksinkertaisesti jakamalla viimeisein snapin katselukerrat ensimmäisen snapin katselukerroilla.

4. Poisputoamisaste

Poisputomiaste voi tarjota erittäin hyödyllistä tietoa tarinoiden sitouttamisasteesta, koska se kertoo tarkasti missä kohtaa seuraajat lopettavat tarinan katsomisen. Lasket tämän seuraavasti: selvität peräkkäisten snappien katselukertojen erot, jaat erotuksen ensimmäisen snapin katselukerroilla ja kerrot luvun 100:lla.

Poisputomisasteen laskemisen avulla voit selvittää täsmällisesti, missä kohtaa tarinaa katselukerrat putoavat. Pohdi syitä, miksi kyseinen snappi ei sitouttanut yleisöä, jotta osaat välttää saman virheen tulevaisuudessa.

5. Paras vuorokaudenaika

Sinun pitää tietää milloin yleisösi on aktiivisimmillaan, jotta voit tavoittaa heidät tehokkaasti. Snapchat ei tarjoa tilastoja aktiviteeteista, joten yritysten täytyy ymmärtää yleisön aktiiviset kellonajat seuraamalla heidän sitoutumista julkaisemalla sisältöjä eri vuorokauden aikoihin.

Käytännössä tämä kannattaa tehdä siten, että julkaiset useita testi snappeja eri kellonaikaan ja eri viikonpäivinä. Kirjaa ylös jokaisen snapin aika ja päivämäärä ja vertaa niiden aikaansaamia uniikkeja katselukertoja ja loppuunkatsomisastetta. Ajan mittaan tunnistat dataan perustuen, mikä on paras ajankohta yleisösi tavoittamiseen.

6. Seuraajamäärän kasvu

Seuraajamäärän kasvu on erittäin tärkeä mittari ja yritysten kannattaa selvittää, mistä seuraajasi tulevat. Tämän tiedon perusteella voidaan mukauttaa strategiaa. Suurin osa Snapchatin käyttäjistä hankintaa käyttäjänimen perusteella. Kun saat selville, miten seuraajasi lisäävät sinut voit optimoida “lähteen”, jotta yrityksesi lisääminen on mahdollisimman vaivatonta seuraajille. Esimerkiksi, jos suurin osa yleisöstäsi lisää sinut snapkoodeilla, keskity enemmän niihin ja jätä puhelinnumeron tai käyttäjänimen promoaminen vähemmälle.

Kun lisäät kavereita, varmista, että he seuraavat takaisin. Tämän voi tarkistaa kätevästi snap scoren avulla. Käyttäjän snap scoren näkee, kun klikkaa käyttäjänimeä. Tämän jälkeen avautuu snapkoodi, jossa on avatar-kuva, käyttäjänimi ja score, mikä kertoo montako sanappia käyttäjä on lähettänyt. Et kuitenkaan näe scorea, jos käyttäjä ei ole lisännyt sinua myös kaveriksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Opi

Snapchat analytiikka: miten mittaat brändisi onnistumista?

- taneli.katila