Product added to your WishlistView Wishlist

Tiesitkö, että erilaisia sosiaalisen median mittareita on olemassa satoja? Kysymys kuulukin, löydätkö relevantit mittarit eri sosiaalisen median kanavista ja tunnistatko yrityksellesi tärkeimmät mittarit? Tämän blogin tavoitteena on esitellä sosiaalisen median kanavien tarjoamat mittarit ja näyttää, mistä ne löytyvät.

Mitä sosiaalisen median mittarit ovat?

Sosiaalisen median mittarit ovat dataa ja tilastoja, jotka näyttävät, miten olet onnistunut sosiaalisen median markkinoinnissa. Osa mittareista on universaaleja, mutta on olemassa myös tietyille alustoille (some-kanaville) ominaisia mittareita. Lisäksi osa datasta on laskettu eri tavalla riippuen alustasta tai käyttämästäsi sosiaalisen median mittaamisen työkalusta.

Mittareita on paljon, mutta sitä ei kannata pelästyä. Tämän artikkelin tavoitteena on esitellä niistä merkityksellisimmät.

Facebookin mittarit

Facebook tarjoaa kaikista kokonaisvaltaisimmat mittarit yrityssivujen mittaamiseen. Pääset alkuun siirtymällä yrityssivun kävijätiedot osioon ja näet koosteen kaikista sivun mittareista. Kävijätiedot sivulla näet yleiskatsauksen kaikista tärkeimmistä mittareista, joita ovat tykkäykset, tavoitettavuus, vierailut ja ihmiset.

Yleiskatsaus välilehti

Tämä on yleiskatsaus Facebook-sivun merkittävimmistä datapisteistä.

Sivutykkäykset: Tykkääjien kokonaismäärä kertoo kuinka monta henkilöä tykkää Facebook-sivustasi. Uudet sivustotykkäykset kertovat, kuinka monta uutta tykkäystä olet saanut viimeisen seitsemän päivän aikana, verrattuna aikaisempaan ajanjaksoon.

Kattavuus: Kokonaiskattavuus kertoo, kuinka moni henkilö on nähnyt mitä tahansa julkaisemaasi sisältöä (myös mainoksia) viimeisen seitsemän päivän aikana.

Sitoutuminen: Kertoo, kuinka moni henkilö on klikannut, tykännyt, kommentoinut tai jakanut päivityksiäsi viimeisen seitsemän päivän aikana.

Seuraava kuva esittää kokonaiskuvan Facebook-sivun sitoutumisen mittareista viimeisen viiden päivityksen osalta.

Kattavuus: Yksittäisen julkaisun kattavuus kertoo, kuinka moni on nähnyt julkaisusi. Se lasketaan nähdyksi, kun joku näkee sen omalla aikajanallaan. Luvut on laskettu ensimmäisen 28 päivän ajalta päivityksen tekemisestä sisältäen sekä tietokoneen että mobiilin luvut.

Sitoutuminen: Luku kertoo, kuinka moni henkilö on klikannut, tykännyt, kommentoinut tai jakanut kyseisen julkaisun.

Tykkäykset välilehti

Tykkäykset välilehti antaa yksityiskohtaista tietoa sivuston tykkääjämäärän kehittymisestä.

Nettotykkäykset koostuvat seuraavista mittareista:

Tykkäämisen peruutukset: Lukumäärä ihmisistä, jotka ovat peruuttaneet sivusta tykkäämisen.

Orgaaniset tykkäykset: Lukumäärä henkilöistä, jotka ovat tykänneet sivustasi, ilman maksettua mainontaa.

Maksetut tykkäykset: Lukumäärä henkilöistä, jotka ovat tykänneet sivustasi maksetun mainonnan avulla.

Nettotykkäysten alapuolelta löydät kaavion, joka kuvaa mistä lähteistä tykkäyksesi ovat tulleet. Kaavio sisältää tykkäykset, jotka sait suoraan Facebook-sivuillasi, sivuehdotusten kautta, määrittämättömän pöytäkoneen tai API:n kautta.

Kattavuus välilehti

Kattavuus välilehdeltä löydät mittarit, jotka vaikuttavat julkaisujesi kattavuuteen. Alla oleva graafi kertoo orgaanisen ja maksetun kokonaiskattavuuden. Graafista näet julkaisujen tykkäysten, kommenttien ja jakojen määrän. Tämä on erittäin tärkeä kaavio seurattavaksi, koska jos nämä mittarit kasvavat, tavoitat samalla enemmän ihmisiä orgaanisesti (ilmaiseksi).

Seuraavaksi näet, kuinka usein ihmiset piilottavat julkaisusi Facebookissa, raportoivat niistä roskaposteina tai lopettavat tykkäämästä sivustasi. Jos nämä mittarit kasvavat, tavoitat vähemmän ihmisiä orgaanisesti. Se kertoo myös, ettei yleisösi ole kovin sitoutunut julkaisemiisi sisältöihin.

Julkaisut välilehti

Julkaisut välilehdeltä näet yksityiskohtaiset mittarit jokaisesta yksittäisestä julkaisustasi. Taulukosta näet yksittäisten julkaisujen orgaanisen ja maksetun kattavuuden, julkaisun klikkaukset, tykkäykset, kommentit ja jaot. Huomaa, että julkaisun klikkauksiin lasketaan myös itse julkaisun klikkaukset eikä ainoastaan siinä olevan linkin klikkausmääriä.

Voit vaihtaa alasvetovalikosta orgaanisen ja maksetun kattavuuden näyttökertoihin. Näyttökerrat tarkoittavat kuinka monta kertaa julkaisu on nähty yhteensä.

Näyttökerrat: Kertoo kuinka monta kertaa julkaisusi on näytetty, mutta siihen ei ole välttämättä reagoitu mitenkään. Ihmiset voivat nähdä saman julkaisun useamman kerran. Esimerkiksi henkilö voi nähdä julkaisun ensin omalla aikajanallaan ja toisen kerran kaverin jakamana.

Kattavuus: Kuinka moni eri henkilö näkee julkaisusi. Kattavuus saattaa olla pienempi kuin näyttökerrat, koska sama henkilö voi nähdä julkaisun useasti (saada monta näyttökertaa).

Toisesta alasvetovalikosta voit vaihtaa julkaisun klikkaukset, tykkäykset, kommentit ja jaot näkymän ainoastaan tykkäyksiin, kommentteihin ja jakoihin tai julkaisujen piilotuksin, kaikkien julkaisujen piilotuksiin, roskapostin ilmiantoihin ja sivutykkäysten peruutuksiin tai sitoutuneisuusasteeseen. Jälkimmäinen on avattu seuraavaksi.

Sitoutuneisuusaste: Antaa prosenttiosuuden henkilöista, jotka reagoivat julkaisuun nähtyään sen. Eli klikkasivat, tykkäsivät, kommentoivat tai jakoivat julkaisun.

Ihmiset välilehti

Ihmiset välilehdeltä näet eriteltynä demograafiset tiedot sivustosi tykkääjistä, tavoitetuista henkilöistä ja henkilöistä, jotka ovat sitoutuneet julkaisuihisi. Näiden tietojen avulla varmistat, että fanisi ovat profiililtaan oikeita ja soveltuvat tarjoamasi tuotteiden tai palveluiden ostajiksi. Samalla tiedot myös auttavat miettimään kohderyhmälle paremmin soveltuvia sisältöjä sekä helpottavat mainonnan kohdentamista.

Twitterin analytiikka

Twitter tarjoaa omaa analytiikkaa käyttäjilleen, mutta se ei ole yhtä yksityiskohtaista kuin Facebookin tarjoama analytiikka. Twitterin tilastoista löydät 28 päivän ajalta yhteenvedon kuukautesi mittareista ja kohokohdista.

Kuvassa näkyvät seuraavat mittarit ovat relevantteja.

Twiitit: Kuinka monta twiittiä olet julkaissut tilillesi.

Twiittien näyttökerrat: Kuinka moni henkilö on nähnyt twiittisi.

Profiilin katselut: Kuinka moni henkilö on vieraillut profiilissasi.

Maininnat: Kuinka monta kertaa muut käyttäjät ovat maininneet käyttäjänimesi.

Seuraajat: Twitter-tilisi seuraajien lukumäärä.

Twiitit välilehti

Twiitit välilehdeltä löydät yhteenvedon jakamistasi twiiteistä 28 päivän ajalta.

Twiitit välilehdellä on seuraavat tärkeät mittarit:

Toiminta-aste: Twiiteissä olevien linkkien klikkaukset, uudelleentwiittaukset, tykkäykset ja vastaukset jaettuna Twiittien näyttökerroilla.

Linkin klikkaukset: Kertoo montako kertaa Twiiteissäsi olevia linkkejä on klikattu ajanjaksolla.

Uudelleentwiittaukset: Kuinka monta kertaa Twiittejäsi on uudelleentwiitattu ajanjaksolla.

Tykkäykset: Kuinka monta kertaa Twiiteistäsi on tykätty ajanjaksolla.

Vastaukset: Kuinka monta kertaa Twiiteihisi on vastattu ajanjaksolla.

Voit klikata Twiitit välilehdellä jokaista yksittäistä Twiittiä ja näet entistä yksityiskohtaisempia tilastoja.

Yleisöt välilehti

Yleisöt välilehdeltä näet seuraajiesi demografiset tiedot.

Instagram analytiikka

Aikaisemmin Instagram tarjosi yrityksille hyvin rajoitetusti analytiikkaa siitä, miten onnistuneita julkaisut olivat. Onneksi nykyään Instagram tarjoaa paljon enemmän hyödyllistä informaatiota markkinoinnin avuksi. Yhdistämällä yrityksen Facebook-sivun Instagram tiliin, pääset käsiksi dataan, joka kertoo julkaisujesi suoriutumisesta sekä yleisösi demografisista tiedoista.

Seuraavat mittarit ovat seuraamisen arvoisia.

Parhaat julkaisut: Näet, mitkä julkaisut ovat toimineet parhaiten.

Tavoitettavuus: Kuinka moni henkilö on nähnyt julkaisusi.

Aika: Tilastot kertovat, mihin kellon aikaan seuraajasi ovat aktiivisimmillaan Instagramissa.

Demografiset tiedot: Seuraajien ikä, sukupuoli ja asuinpaikka.

Linkedin analytiikka

Linkedin yrityssivulta löytyy analytiikka välilehti, josta löydät tietoa Linkedin julkaisujesi menestymisestä ja yleisöstäsi. Ensimmäinen näkymä näyttää tilastoja yksittäisistä julkaisuista.

Kuvasta löydät seuraavat Linkedin mittarit

Näyttökerrat: Kuinka monta kertaa julkaisu on näytetty Linkedinin käyttäjille.

Klikkaukset: Kuinka monta kertaa sisältöä, yrityksen nimeä tai logoa on klikattu.

Vuorovaikutus: Kuinka monta tykkäystä, kommenttia ja jakoa julkaisusi on saanut.

Seuraajat: Kuinka monta seuraajaa olet saanut julkaisulle maksetun mainonnan avulla.

Sitoutuminen: Vuorovaikutukset jaettuna julkaisun näyttökerroilla.

Seuraava kuvaaja esittää tilastoja seuraajista ja miten yrityksesi vertautuu samanlaisiin yrityksiin.

Viimeinen kuva näyttää mittareita sivuston näyttökerroista, uniikeista vierailijoista ja vierailijoiden demografisista tiedoista. Alasvetovalikosta voit valita toimialan, yrityksen koon, osaston tai aseman.

Yhteenveto

Tämän artikkelin tavoitteena oli antaa kattavat perustiedot eri sosiaalisen median kanavien mittareista ja mistä ne löytyvät. Mittareiden avulla yritykset pystyvät johtamaan sosiaalista mediaa tehokkaammin. Kaikki lähtee yritykselle sopivien tavoitteiden asettamisesta ja oikeiden seurattavien mittareiden valinnasta.

Mittareiden valinta on aina yrityskohtaista ja valintaan vaikuttavat yrityksen kokonaistavoitteet. Itse nostaisin yleisellä tasolla tärkeimmiksi mittareiksi näyttökerrat, linkkien klikkaukset, jaot, sitoutuneisuusasteen ja vastausajan. Edellä mainitut mittarit auttavat hahmottamaan isompaa kuvaa yrityksesi menestymisestä sosiaalisessa mediassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Opi

Opi hyödyntämään sosiaalisen median mittareita

- taneli.katila