Product added to your WishlistView Wishlist

Markkinoinnin automaatio on ollut iso trendi viime vuosina, eikä syyttä. Tutkimusten mukaan sen markkinoiden koon ennustetaan kasvavan 14,51 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Kaikki siitä puhuvat, mutta mitä markkinoinnin automaatio tarkoittaa oikeasti?

Markkinoinnin automaatio on teknologia, jonka avulla yritykset tehostavat, automatisoivat ja mittaavat markkinointia sekä työnkulkua. Tavoitteena on lisätä toiminnan tehokkuutta ja nopeuttaa liikevaihdon kasvua. Kuulostaa hienolta, mutta mitä tämä sitten tarkoittaa markkinointiosastolle?

Markkinoinnin automatisointi ei tee markkinointiosaston työntekijöistä turhia, vaan helpottaa ja tehostaa heidän arkea. Heidän aika ei kulu enää tylsien rutiinitehtävien hoitamiseen, joten resurssit voidaan käyttää huomattavasti tehokkaammin, korkeamman lisäarvon tehtävien suorittamiseen.

Markkinointiosaston tärkein tavoite on kasvattaa yrityksen liikevaihtoa. Tavoitteen saavuttamiseksi yritys tarvitsee liikennettä verkkosivuilleen, liikenne pitää konvertoida liideiksi ja liidit täytyy kääntää asiakkaiksi. Markkinoinnin automaatio auttaa tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Miten markkinoinnin automaatiota hyödynnetään?

Lukuisat markkinoinnin ammattilaiset tekevät sähköpostimarkkinointia myynnin kasvattamiseksi. He lähettävät useita identtisiä sähköposteja kaikille prospekteille ja asiakkaille toivoen, että osa kontakteista kiinnostuu hankkimaan tuotteen tai palvelun. Toimiiko tämä taktiikka?

Se voi joskus toimiakin, mutta yleensä tilanne on seuraavanlainen:

1 Tuhlaat arvokasta aikaa ja rahaa markkinoimalla tuotteita kontakteille, jotka eivät todennäköisesti ole kiinnostuneita lähettämästäsi sisällöstä.

2 Tuhoat vähitellen kontaktilistasi, koska he kokevat viestit todennäköisesti häiritseviksi eivätkä halua saada niitä jatkossa.

Tämä ei kuulosta kovin tehokkaalta markkinoinnilta. Tämä on yksi syy, miksi markkinoinnin automaation käyttöönotto on erittäin järkevää. Markkinoinnin automaation avulla jalostat liidejä koko asiakkaan ostoprosessin ajan, lähettämällä erittäin kohdistettuja ja yksilöllisiä viestejä, jotka käsittelevät heidän ostamisen esteitä.

Seuraava esimerkki avaa yksinkertaista automatisoitua sähköpostiketjua:

Askel 1. Lähetät sähköpostikutsun tarkasti kohdistetulle ryhmälle, jossa kehotetaan lataamaan yrityksenne uusin e-kirja.

Askel 2. Lähetät kiitos viestin kaikille e-kirjan lataajille.

Askel 3. Muutaman päivän päästä lähetät e-kirjan lataajille muistutusviestin, jossa tarjotaan Case-tutkimusta samasta aiheesta.

Askel 4. Lopulta, kun joku lataa case-tutkimukseen myyntiosastolle lähtee viesti, että kyseinen kontakti on valmis lähestyttäväksi. Tässä kohtaa potentiaalinen prospekti on jo paljon pidemmällä ostoprosessissa ja todennäköisesti valmiimpi ostamaan.

Ajattele itseäsi prospektin saappaisiin. Eikö yllä mainittu viestiketju tunnu aika yksilölliseltä? Sen räätälöinti perustuu siihen, miten olet aikaisemmin vuorovaikuttanut yrityksen kanssa. Tämä lisää luottamusta yritystä kohtaan ja tekee ostopäätöksestä todennäköisempää.

Lyhyesti, markkinoinnin automaatio auttaa markkinointia kohdistamaan oikeita sisältöjä prospekteille heidän käyttäytymisen perusteella. Annat heille tietoa, jota he tarvitsevat ja haluavat, autat heitä ostamaan sekä samalla kasvatat yrityksesi konversioita (liikevaihtoa).

Yleisimmät ominaisuudet ja toiminnallisuudet?

Markkinoinnin automaatio sisältää yleisesti seuraavat ominaisuudet ja toiminallisuudet:

Markkinoinnin-automaatio-ominaisuudet

Markkinoinnin automaatiojärjestelmän valinnassa kannattaa varmistaa, että kyseiset ominaisuudet todella löytyvät järjestelmästä.

Markkinoinnin automaation ROI ja arvo yritykselle?

Marketon tutkimuksen mukaan kaikki yritykset odottavat automaatiolta kolmea ydinhyötyä: Laajempaa myyntiportfoliota (pipeline), tuottavampia myyjiä ja liikevaihdon kasvua.

eMarketerin tutkimusten mukaan markkinoinnin automaatiota kokonaisvaltaisesti hyödyntävät B2C-yritykset ovat saavuttaneet jopa 50 prosentin konversioasteen.

Lisäksi on löydetty, että 95 prosenttia markkinoinnin automaatiota käyttävistä yrityksistä raportoi saavuttaneensa ainakin jotain hyötyjä. Yritykset voivat odottaa markkinointiosaston tuottavuuden kasvavan 1,5 – 6,9 prosenttia ja myyntiosaston keskimäärin 4 prosenttiyksikköä.

Oikein hyödynnettynä markkinoinnin automaatio tuottaa aidosti lisäarvoa ja parantaa markkinointipanostusten tuottoa. Me autamme mielellämme oikean järjestelmän valinnassa ja käyttöönotossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Mitä on markkinoinnin automaatio?

- taneli.katila