Product added to your WishlistView Wishlist

Markkinoinnin automaatiojärjestelmä on edelleen melko uusi asia monelle yritykselle, vaikka se on nykyään lähes välttämätön työkalu B2B-yritykselle. Tutkimuksen mukaan B2B-yritykselle tärkeimmät automaatiojärjestelmän valintakriteerit ovat hinta, integraatiot ja helppokäyttöisyys. Miten nämä ja muut kriteerit pitää huomioida markkinoinnin automaatiojärjestelmän valinnassa?

Määrittele liiketoiminnallesi tavoitteet

Ennen järjestelmän valintaa yrityksen on pohdittava, mitä markkinoinnin automaatiolla halutaan saavuttaa. Kuinka moni järjestelmää käyttää ja paljonko järjestelmässä on kontakteja muutaman vuoden kuluttua? Nämä tiedot määrittelevät aika vahvasti hankittavan järjestelmän kustannuksia ja toiminnallisuuksia. Tämän jälkeen on osattava määritellä, mitä ominaisuuksia markkinoinnin automaatiojärjestelmältä vaaditaan.

Monet järjestelmät tarjoavat samat perusominaisuudet, mutta jokaisella on omat vahvuudet sekä heikkoudet. Haluatko, että järjestelmä antaa reaaliaikaisia liidihälytyksiä? Mitkä ovat järjestelmän yleiset vaatimukset meidän kokoluokan yritykselle? Oman liiketoiminnan tarkastelu ja tavoitteden määrittely on ensimmäinen vaihe järjestelmän valinnassa.

Valitse teknologia huolellisesti

Oikea teknologia on ainoastaan yksi palanen markkinoinnin automaation kokonaisuutta, mutta se on erittäin iso ja tärkeä osa toimivaa kokonaisuutta. Teknologian valintaprosessille on annettava aikaa ja resursseja, jotta siinä onnistutaan kerralla, eikä valittua järjestelmää tarvitse vaihtaa.

Arvioi nämä 7 tekijää valintaprosessissa

Teknologian valinnassa on arvioitava yleisellä tasolla liiketoiminnallisia tavoitteita, nykyisiä kyvykkyysvaatimuksia, toivottua tulevaisuuden tilaa ja olemassa olevaa teknologiaympäristöä. Yleisten kriteereiden lisäksi yritysten on huomioitava seuraavia markkinoinnin automaatiojärjestelmille ominaisia tekijöitä.

Kustannukset: Hinnoittelu on tietysti ilmeinen ja tärkeä kysymys oikean teknologian valinnassa. Joissakin markkinoinnin automaatiojärjestelmissä on “piilokuluja” (Esim. tietyistä toiminnallisuuksista ja tuesta laskutetaan extraa). Todennäköisesti haluat järjestelmän ilman “piilokuluja”, mutta sinun tulee olla tietoinen kaikista mahdollisista lisäkuluista ja niiden hinnoittelumalleista.

Rajoitukset: Joissakin automaatiojärjestelmissä on rajoitettu mm. käyttäjien ja lähetettävien sähköpostien lukumäärää. Rajoitusten ylittämisestä peritään maksu ja lähtökohtaisesti kannattaa harkita järjestelmää, joka skaalautuu yrityksenne tarpeiden mukaisesti ilman suuria lisäkuluja.

Tuki: Asiakastukien laajuudessa on eroja järjestelmien välillä. Laadukas tuki on erittäin merkittävä kriteeri markkinoinnin automaatiojärjestelmän valinnassa. Esimerkiksi puhelintuen avulla ongelmien kartoittaminen on vaivatonta ja saat yleensä välittömästi ratkaisun ongelmiin.

Palvelutaso: Järjestelmän palvelutaso on erittäin tärkeä tekijä, koska haluat järjestelmän toimivan aina odotusten mukaisesti. Vertaile huolellisesti eri toimittajien lupaamaa palvelutasoa, mikä pitäisi olla kuvattuna yritysten palvelutasokuvauksissa (SLA eli Service Level Agreement). Kannattaa myös tutkia historiadataa siitä, miten eri toimittajat ovat pitäneet lupauksensa palvelutasosta sekä miten he ovat toimineet mahdollisten käyttökatkojen aikana.

Integraatiot: Markkinoinnin automaatiojärjestelmä ei saa toimia irrallisena muista järjestelmistä. Ennen järjestelmän valintaa on selvitettävä, miten ja millä kustannuksilla automaatiojärjestelmä on integroitavissa yrityksen muihin järjestelmiin. Tärkeintä on varmistaa, että valitussa markkinoinnin automaatijärjestelmässä on helposti ja kustannustehokkaasti toteutettava integraatio yrityksen CRM-järjestelmään.

Laajennukset: Edistykselliset markkinoinnin automaatiojärjestelmät sisältävät valtavasti käyttökelpoisia ominaisuuksia ja haluat varmasti, että ne löytyvät järjestelmästäsi, kun liiketoiminta kasvaa ja tarpeet lisääntyvät. Tällaisia ominaisuuksia ovat mm. verkkosivuliikenteen seuranta, laskeutumissivut, kampanjanhallinta, webinaarit sekä tapahtumien- ja datan hallinta. Integraatioiden avulla voidaan myös lisätä toiminnallisuuksia, mikäli ne eivät löydy automaatiojärjestelmästä valmiina.

Asiakasarviot: Kannattaa kysellä käyttökokemuksia teknologian käytettävyydestä sekä toimittajan tarjoamasta tuesta. Käy keskusteluja suoraan käyttäjien kanssa, jotta et ole ainoastaan toimittajan sivuilta löytyvien asiakastarinoiden varassa.

Käytä valintaprosessiin aikaa

Mitä huolellisemmin valitset yrityksellsesi soveltuvan järjestelmän, sitä tyytyväisempi olet lopputulokseen pitkässä juoksussa. Älä mieti ainoastaan tätä hetkeä, vaan valitse järjestelmä, joka palvelee tarpeitasi myös muutaman vuoden päästä kun yrityksesi on kasvanut ja kehittynyt.

Asiantuntijamme auttavat mielellään kaikissa markkinoinnin automaatioon liittyvissä kysymyksissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Markkinoinnin automaatiojärjestelmän valinta?

- taneli.katila