Product added to your WishlistView Wishlist

Viime vuoden ehkä tärkein sosiaalisen median uudistus oli Instagram Storiesin eli tarinoiden julkistus. Tämän vuoden tammikuussa uutisoitiin, että Snapchat sovellusta muistuttavalla ominaisuudella on 150 miljoonaa päivittäiskäyttäjää.

Molemmat palvelut toimivat 24 tunnin aikajanalla ja käyttäjät voivat julkaista kuvia ja videoita kaikille seuraajilleen. 24 tunnin kuluttua sisältö katoaa ja palvelu toimiikin parhaiten hetkien ikuistajana.

Esittelen lyhyesti Instagram Stories ominaisuuden ennen kuin menen tarkemmin sen hyötyihin.

Mikä Instagram Stories on?

Instagram Stories julkaistiin vuoden 2016 puolivälissä, mutta suurin osa käyttäjistä on jo tottunut uuteen ominaisuuteen. Storiesit eli tarinat löytyvät Insgramin mobiilisovelluksen koti -välilehden uutisvirran yläreunasta ja tunnistat ne pyöreistä ikoneista.

Oma profiilisi näkyy aina ensimmäisenä jonossa, mistä näet seurattaviesi henkilöiden profiili ikonit. Käyttäjät näkevät videosi aikajanallaan vain jos he seuraavat sinua. Instagram hyödyntää samankaltaisia algoritmeja kuin Facebook, joiden perusteella se näyttää tarinoita, mistä olet todennäköisimmin kiinnostunut.

Instagramin tarinat katoavat 24 tunnin kuluttua aivan kuten Snapchatissäkin. Tämän 24 tunnin aikana voit katsoa käyttäjien tarinoita uudestaan ja saat tilastoja omien tarinoiden katsojista.

Miten teet Instagram Storiesin?

Instagram Storiesin tekeminen on erittäin helppoa. Klikkaat vain omaa profiili ikonia koti -välilehdellä tai pyyhkäiset oikealle ja siirryt automaattisesti näkymään, jossa voit luoda oman tarinasi. Ensimmäisellä kerralla Instagram pyytää lupaa käyttää kameraasi.

Pidä kamera-painiketta pohjassa, niin kauan kuin haluat videon kestävän. Ne voivat olla enintään 10 sekunnin mittaisia. Instagram Stories tarjoaa seuraavat ominaisuudet videon tallentamiseen.

Live: Voit jakaa reaaliaikaisia live-videoita seuraajillesi ja videot katoavat Instagramista, kun lopetat lähetyksen.

Tavallinen: Julkaise video tai yksittäinen kuva tarinaasi Instagramin peruslinssin avulla.

Bumerangi: Ominaisuuden avulla voit lisätä videon, joka “kelautuu” eteen- ja taaksepäin toistuvasti.

Ilman käsiä: Kuvaa videota ilman, että sinun tarvitsee painaa tallenna -painiketta pohjassa. (Näpäytä näyttöä, kun haluat lopettaa videon)

Kun olet tallentanut videon voit painaa pensseli, teksti tai tarra painiketta kirjoittaaksesi kuvaan jotain, lisätäksesi kommentin, tarran ym. Lisäksi voit tallentaa sisällön puhelimeesi painamalla alaspäin osoittavaa nuolta. Kun olet valmis klikkaa plus-merkkiä ja lisää tarinasi seuraajiesi nähtäväksi.

Markkinointi Instagram Storiesin avulla

Instagram Stories tarjoaa brändeille ja yrityksille valtavia mahdollisuuksia markkinointiin. eMarketerin mukaan Instagramin mainostulot olivat 1,5 mijardia dollaria viime vuonna. Instagram mainonnan odotetaan vain kasvavan tulevaisuudessa ja yritysten kannattaa hyödyntää sitä.

Seuraavaksi esittelen Instagram Storiesin hyötyjä ja annan vinkkejä sen menestyksekkääseen käyttöön.

Paranna päivitysten näkyvyyttä

Instagramin algoritmi toimii vastaavalla tavalla kuin Facebookissa eli se näyttää käyttäjilleen sisältöjä, joista heidän oletetaan pitävän. Tämä johtaa siihen, että orgaanisten (ilmaisten) päivitysten näkyvyys voi jäädä huomattavasti luultua pienemmäksi.

Instagram Stories mahdollistaa ainakin vielä paremman orgaanisen näkyvyyden, koska ominaisuus ei ole vielä niin yleisessä käytössä. Jos esimerkiksi Instagram käyttäjän seurattavista ainoastaan 10 prosenttia käyttää Storiesia, sinulla on huomattavasti parempi todennäköisyys tulla nähdyksi kuin perinteisillä Instagram päivityksillä.

Yritysten kannattaa julkaista Storiesiin säännöllisesti, jotta ne pysyvät “tuoreena” uutisvirrassa. Lisäksi sosiaalisen median algoritmeilla on tapana työntää sisältöjä henkilöille, jotka ovat aktiivisia ja sitoutuneita.

Älä julkaise mitä tahansa turhaa sisältöä, vaan pyri tuottamaan julkaisuja, jotka lisäävät brändin tunettuutta ja tekevät seuraajista onnellisia. Turhanpäiväiset sisällöt ovat tehokkaita karkottamaan nykyisiä seuraajia. Näkyvyys on erittäin kriittistä, mutta panosta sitäkin enemmän käyttäjien sitouttamiseen ja relevantteihin sisältöihin.

Kasvata sosiaalisen jakojen ja mainintojen määrää

Kuten mainitsin aikaisemmin, liika sisältö voi olla haitallista, jos käyttäjät eivät sitoudu tai reagoi siihen mitenkään. Yksi Instagram Storiesin hyödyistä on, että voit rajoittaa sisällön määrää tavallisessa uutisvirrassa ja lisätä ne Storiesiin.

Voiko sitten Storiesiin julkaista liikaa? Yritysten on turha miettiä sitä ja kannattaa rajoittaa ainoastaan tavallisessa uutisvirrassa näkyvän sisällön määrää. Storiesin avulla käyttäjät näkevät ja sitoutuvat uniikkeihin sisältöihin. Sisältöjen säännöstely tavallisen uutisvirran ja Storiesin välillä auttaa saamaan jakoja ja mainintoja ilman, että näyttäydyt spämmääjänä.

Tuota tehokkaasti uniikkeja sisältöjä

Stories tarjoaa Snapchatin tapaan ainutlaatuisen tavan tuottaa sisältöä. Tarinoita ei ole käsikirjoitettu ja ne ovat paljon aidompia, ja käsittelemättömämpiä kuin tavalliset Instagram päivitykset. Tämä tarkoittaa, että niihin ei tarvitse laittaa niin paljoa panostuksia kuin tavallisiin päivityksiin.

Niiden tekemiseen ei saa kuitenkaan suhtautua huolimattomasti. Yritä olla mahdollisimman luova Storiesin ominaisuuksien, kuten pensselin ja tarrojen kanssa. Käyttäjät selaavat tarinasi todella nopeasti, joten älä keskity liikaa sisältöstrategioihin.

Hyödynnä tarinoita kertomaan, mitä yrityksessä tapahtuu kulissien takana. Editoimattomat videot voivat tuoda esille mm. henkilöstöä, toimitiloja tai tuotekehityksen vaiheita, joita asiakkaat eivät tavallisesti näe.

Luo henkilökohtaisempia kokemuksia

Se ei ole sattumaa, että Snapchatissä tunnetuimmat käyttäjät ovat ihmisiä brändien sijaan. Aidoilta henkilöiltä tuleva sisältö tarjoaa henkilökohtaisemman yhteyden. Henkilöbrändit ja vaikuttajat saavat korkeamman sitoutumisasteen, koska sisällöt ovat henkilökohtaisia.

Instagram Stories toimii täysin samalla tavalla. Mahdollisuus henkilöiden merkitsemiseen tekee tarinoista entistä henkilökohtaisempia. Tämän tyyppiset kuvat ja videot toimivat hyvin, koska ne erottuvat perinteisistä “haettavista” sosiaalisen median sisällöistä.

Tarinoiden avulla brändit voivat tarjota julkistuksia, joita ei julkaista missään muualla. Lisäksi käyttäjät voivat tarjota ainutlaatuista sisältöä kulissien takaa. Nämä tekevät sisällöistä täysin ainutlaatuisia ja luovat syvällisemmän yhteyden.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Miten kasvatat brändin tunnettuutta Instagram Storiesilla?

- taneli.katila