Product added to your WishlistView Wishlist

Joka kerta, kun verkkokauppias on vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa hän voi oppia palvelemaan asiakasta paremmin tulevaisuudessa. Tavoitteena on löytää uusia tapoja kehittää asiakkaan ostokokemusta ja kasvattaa verkkokaupan myyntiä. Verkkokauppiaan tai monikanavaisen jälleenmyyjän vaihtaessa informaatiota asiakkaiden kanssa osapuolet oppivat toisistaan enemmän.

Verkkokauppias oppii tuntemaan asiakkaan täysin, jos asiakas ostaa säännöllisesti tai on vuorovaikutuksessa verkkokauppiaan kanssa muilla tavoin. Tälläisen asiakastietämyksen avulla verkkokauppa pystyy markkinoimaan huomattavasti tehokkaammin ja henkilökohtaisemmin. Seuraavaksi esittelen viisi konkreettista tapaa hyödyntää asiakasdataa verkkokaupan markkinoinnissa.

1. Selvitä, milloin asiakkaasi ostavat

Asiakkaiden ostoajankohtien tunnistaminen ja hyödyntäminen markkinoinnissa eivät ole vielä niin tehokkaasti käytössä verkkokaupoilla kuin pitäisi. Ostoajankohtien selvittäminen tarjoaa kuitenkin niin arvokasta tietoa, että sen käyttämättä jättäminen olisi tyhmää. Jos esimerkiksi verkkokaupan uskollinen asiakas on tehnyt kolme ostosta ja kaikki ostokset ovat tapahtuneet klo 17-19 välisenä aikana, on järkevä markkinoida hänelle tuotteita kyseisenä kellonaikana. Todennäköisesti kyseisellä henkilöllä on tapana tehdä ostoksia verkossa heti työpäivän jälkeen.

Henkilökohtainen ja oikein ajoitettu sähköposti on varmasti paljon tehokkaampaa kuin vastaavan viestin lähettäminen aikaisemmin päivällä. Ajoita sähköpostit tai muut henkilökohtaiset viestit aina hetkeen, jolloin asiakas on todennäköisesti vastaanottavaisimmillaan.

2. Löydä taipumukset samankaltaisille tuotteille

Eräs monikanavainen jälleenmyyjä hyödyntää tehokkaasti asiakkaiden ostokäyttäytymistä tunnistaakseen tarpeita samankaltaisille tuotteille.

Kyseinen jälleenmyyjä tarjoaa muun muassa lemmikkieläinten tarvikkeita. Jälleenmyyjä voi olettaa, että asiakas on hankkinut tai hankkimassa uuden lemmikin ostaessaan uusia tuotteita yhdistelmänä. Jos asiakas ostaa kaulapannan, talutushihnan, koiran sängyn ja penturuokaa yhdellä tilauksella, voidaan olettaa, että hänellä on uusi lemmikki.

Jatkossa verkkokauppiaan kannattaa hyödyntää tätä informaatiota ja lähettää persoonallisia sähköposteja, joissa esitellään aiheeseen liittyviä tuotteita. Lähetä koiranpennun omistajalle esimerkiksi sähköpostia, joka suosittelee lemmikin ruokaa, puhdistus- ja koulutusvälineitä, puruleluja ja koirien vitamiineja.

Jokaisen verkkokaupan pitäisi hyödyntää tätä! Kannattaa miettiä, mitä myymäsi tuoteyhdistelmät kertovat asiakkaan elämäntyylistä tai käyttäytymisestä? Miten voit tukea niillä asiakkaan elämäntyyliä?

3. Tunnista tapahtumat tai muistamiset

Jos esimerkiksi Tamperelainen nainen tilaa 5-7  vuotiaille tarkoitetun lelun ja se postitetaan Ouluun, kannattaa pohtia mitä on tapauksen taustalla. Vaikka on olemassa lukuisia syitä lelun ostamiselle lapselle, voidaan pitää todennäköisenä, että kyseessä on lapsen syntymäpäivä tai muu merkkipäivä.

Noin 11 kuukauden kuluttua kannattaa kohdentaa naiselle sähköpostia, jossa markkinoidaan uusia leluja. Etsi ostamismalleja ja pyri hyödyntämään vastaavia tapauksia, jotka liittyvät johonkin erityiseen tapahtumaan, merkkipäivään ym.

4. Tunnista jatkuvan tilauksen mahdollisuudet

Ns. toistuvat tilaukset yleistyvät verkkokaupoissa. Ne ovat suosittuja sekä ostajan että myyjän näkökulmasta. Ostajat pystyvät automaattisesti täydentämään loppumassa olevan tuotteen ja kauppiaiden varastonhallinta helpottuu sekä kustannukset vähenevät.

Verkkokauppiaan kannattaa seurata tarkasti asiakkaiden tilauksia ja uudellentilauksia sekä pyrkiä tunnistamaan jatkuvien tilausten mahdollisuuksia, joita ei muuten välttämättä huomattaisi.

5. Palkitse parhaita asiakkaitasi

Monet menestyneet verkkokaupat ovat aloittaneet erilaisia asiakkaiden palkitsemisohjelmia yllättämään heidän parhaita asiakkaitaan. Esimerkiksi verkkokauppias voi identifioida jokaisen kvartaalin alussa asiakkaat, jotka ostivat viime kvartaalissa yli 500 eurolla ja lähettää heille esimerkiksi 15 euron lahjakortin verkkokauppaan. Lahjakorttien arvoa kannattaa porrastaa ylöspäin ja 750 eurolla  ostaneet saavat 30 euron lahjakortin jne.

Asiakkaiden palkitsemisohjelmat yleensä toimivat tehokkaasti ja yllättävät uskolliset asiakkaat positiivisesti. Lisäksi palkitseminen on helppo automatisoida ja toistaa. Sinunkin verkkokauppasi voi luoda samanlaisen kampanjan asiakastiedon pohjalta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Hyödynnä asiakasdataa verkkokaupan markkinoinnissa

- taneli.katila