Product added to your WishlistView Wishlist

Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi on saanut uusia piirteitä viimeisen parin vuoden aikana, koska Google on uudistanut algoritmejään. Käymme kaksiosaisessa blogissa aihetta yksityiskohtaisesti läpi. Mikäli sinulla on jäänyt ensimmäinen osa lukematta voit lukea sen kätevästi tästä linkistä. Tässä artikkelissä käyn läpi 5 uutta tekijää, joiden avulla hakukoneoptimointi saadaan toivottavasti uudelle tasolle.

6. Sisäisten linkkien määrä

Sisäiset linkit helpottavat sekä käyttäjiä että hakukonetta navigoimaan ja indeksoimaan nettisivusi. Kuitenkin, sisäiset linkit voivat olla riskinä sivujen yli-optimoinnille. Sisäisten linkkien pitää sopia sisältöön luontevasti ja Google rankaiseekin liiallisesta sisäisten linkkien käytöstä. Mikä sitten on sopiva määrä sisäisiä linkkejä? Nyrkkisääntönä on, että linkkejä on enintään yksi 100 sanaa kohti. Tällä varmistetaan lukijaystävällisyys ja vältetään rangaistukset Googlelta.

Sisäiset linkit kasvattavat vanhojen artikkelien liikennettä. Sinun pitääkin aina linkittää esimerkiksi blogikirjoitukseen aikaisempia relevantteja kirjoituksia. Tämä helpottaa lukijoita tutustumaan myös aikaisempiin kirjoituksiin aiheesta. Ns. ankkuritekstit ovat tärkeitä navigoinnin kannalta. Ankkuriteksti eli tekstilinkki kuvaa sisältöä, joka kyseisen linkin takaa löytyy. Hakukoneen ja käyttäjän on helpompi ymmärtää linkkiä, jos heille kerrotaan etukäteen linkin sisällöstä. Tekstilinkit voivat johtaa ulkoisille sivustoille tai omalle sivustollesi.  Varmista, että linkität ainoastaan lauseita, jotka ovat yhdenmukaisia sivuston sisällön kanssa. Älä linkitä kokonaisia kappaleita tai Google mieltää sen irrelevantiksi.

7. Klikkaussuhde

Klikkaussuhde määrittää prosenttisosuuden sille, miten paljon vierailijat klikkailevat linkkejäsi tai verkkosivuasi. Meta-kuvaus pitää olla huolellisesti tehty, koska se vaikuttaa klikkaussuhteeseen hakukonetuloksissa ja vaikuttaa samalla Google rankingiin. Meta-kuvauksen avulla Google pystyy määrittelemään, minkälainen sisältö on relevanttia lukijoille, perustuen käyttäjien hakulausekkeisiin. Meta-kuvaus pitää olla lyhyempi kuin 155 merkkiä, koska Google katkaisee sitä pidemmät Meta-kuvaukset. Alla on hyvä esimerkki toimivasta Meta-kuvauksesta.

Hakukoneoptimointi-meta-kuvaus

Meta kuvauksen pitää sekä kuvailla verkkosivustoasi hakukoneille, että parantaa klikkaussuhdetta.  

Muista, että meta-kuvauksen pitää antaa lisäarvoa, koska se edustaa sivujasi. Käyttäjät etsivät tavallisesti vastauksia hakukoneilla ja teet heille ison palveluksen antamalla välittömiä vastauksia suoraan hakutuloksissa.

8. sivujen nopeus

Google ei arvosta hitaita verkkosivuja ja vähennät tehokkaasti hakukonenäkyvyyttäsi hitailla sivuilla. Käyttäjät inhoavat hitaasti latautuvia sivuja ja menetät samalla sekä vierailijat että näkyvyytesi Googlessa. Siksi sinun on varmistettava, että sivustosi latautuvat tarpeeksi nopeasti. Nopeat sivut takaavat, että vierailijat haluavat tulla sivuillesi uudestaan. Mikäli sinusta tuntuu, että sivustosi latautuvat hitaasti voit testata kätevästi niiden nopeuden Googlen PageSpeed –ohjelman avulla.

Hakukoneoptimointi-sivujen-nopeus

Välillä on tärkeä tarkistaa sivuston nopeus, jotta voidaan tehokkaasti kehittää käyttäjäkokemusta.

Mielestämme 60 /100 on se raja, jonka alle meneville nopeuksille on välittömästi tehtävä jotain. Google karsii välittömästi hitaat sivut pois hakutuloksista ja käyttäjät eivät viihdy pitkään hitailla sivuilla, jolloin poistumisprosentti kasvaa.

9. Käyttäjäkokemus

Meta-kuvaukset ja otsikot, kuten H1 ja H2 lisäävät sivujen käyttökokemusta, koska ne parantavat sivujen rakennetta ja tekevät niistä helposti luettavat. Lisäksi edellä mainitut asiat tekevät sivuista tehokkaammin optimoidut. Avainsanat kannattaa tummentaa, kursivoida tai alleviivata, jotta sivun tärkeimmät asiat tulevat selkeästi esille.

Hakukoneoptimointi-linkkien-ansainta

Otsikoiden käyttäminen auttaa lukijoita löytämään artikkelin tärkeimmät kohdat

Hyvät otsikot myös parantavat lukijakokemusta, helpottavat sisällön ymmärrystä ja vähentävät selkeästi sivustoilta poistumisprosenttia. Vältä liian hienojen sanojen käyttöä sekä turhaa löpinää, koska ne karkottavat tehokkaasti erityisesti lukijoita, joille aihe on uusi. Kirjoita yksinkertaisia ja suoraviivaisia lauseita ja vältä liian ”hienoa” tekstiä.

Mistä sitten tiedät, onko sisältö sopivaa verkkosivujesi vierailijoille? Sinun on mitattava käyttäjäkokemusta, seuraamalla vierailuiden ajallista kestoa. Jo keskimääräinen sivustojen vierailuaika kertoo, pitävätkö vierailijat sisällöstä vai eivät. Yleisesti, jos käyttäjät ovat sivuillasi niin kauan, että poistumisprosentti laskee, se auttaa selvästi korkeamman Google rankingin saamisessa.

Poistumisprosentti tarkoittaa sitä, kun käyttäjä tulee sivuillesi Googlen kautta, minkä jälkeen palaa nopeasti takaisin Googlen sivuille. Se on hakukoneelle negatiivinen merkki ja tarkoittaa korkeaa poistumisprosenttia.

Voit seurata Google analyticsin avulla verkkosivuvierailuistasi mielenkiintoista dataa. Voit tarkistaa sivustovierailuiden määrän ja identifioida kauanko vierailijat käyttivät aikaa sivuillasi.

10. Sosiaaliset signaalit

Nykyään Internet on niin edistynyt, että asiat voivat levitä laajasti muutamissa minuuteissa. Siksi, verkkosivuille pitää asettaa sosiaalisen median jakopainikkeet. Sosiaalisen median jakopainikkeet auttavat saamaan enemmän näkyvyyttä sisällöllesi, koska lukijoiden on yksinkertaista jakaa mielenkiintoista sisältöä omissa sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi verkkosivujesi merkittävyys perustuu siihen, paljonko niiden sisältöä jaetaan tai niistä tykätään sosiaalisen median kanavissa. idealDIGI:llä meillä on automaattisesti sosiaalisen median jakopainikkeet jokaisessa kirjoittamassamme artikkelissa.

Hakukoneoptimointi-sosiaalinen-jako

Sosiaaliset jakopainikkeet ovat helppo ja nopea tapa saada sisältösi leviämään.

Voit helposti ajatella, ettei sosiaalisilla signaaleilla ole enää suurta vaikutusta hakukonenäkyvyyteen, mutta et voi kieltää sitä faktaa, että ne lisäävät selvästi verkkosivujesi kävijämäärää. Laadukas sisältö leviää yleensä hyvin sosiaalisessa mediassa. Tämä auttaa hakukoneita tunnistamaan sisältöäsi, kun se on asianmukaista ja uutta. Mitä enemmän ihmiset jakavat sisältöjäsi, sitä tärkeämmäksi Google arvostaa sen. Seurauksena Google nostaa sisältösi korkealle hakutuloksissa, koska se on sellaista mitä kävijät etsivät.

Johtopäätökset

Monet asiantuntijat uskovat, että verkkosivujen turvallisuus, nopeus, selkeä rakenne ja hakukoneille ymmärrettäväksi tehty sisältö ovat tärkeimmät hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat tekijät.

Toivomme, että sait artikkelista hyödyllisiä vinkkejä ja aloitat sivujesi kehittämisen niiden avulla. Muista, että mukaansatempaava sisältö on paras keino saada parempaa näkyvyyttä, joten panosta sisältöön! Ole myös autenttinen ja luo uutta, uniikkia sisältöä säännöllisesti. Mikäli hakukoneoptimointi kiinnostaa sinua lisää, voit analysoida verkkosivusi idealDIGI:n sivuilla löytyvän palvelun avulla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Hakukonenäkyvyys ja 10 vinkkiä sen kehittämiseen, osa 2.

- taneli.katila