Product added to your WishlistView Wishlist

Hakukonenäkyvyys

 Hakukonenäkyvyys on saanut uusia piirteitä, sillä Googlen algoritmi on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Yrityksille on tärkeää pysyä ajan tasalla Googlen viimeisimmistä hakukonenäkyvyyteen vaikuttavista tekijöistä. Ennen kuin mennään ranking –tekijöihin yksityiskohtaisemmin pitää muistaa että, verkkosivujen tärkeimpänä tavoitteena on lisäarvon luominen kävijöille. Niiden pitää tarjota relevanttia informaatiota lukijoille, jotta he eivät lähde pois! Nyt kerron yksityiskohtaisemmin, miten voit tarjota hyödyllistä informaatiota lukijoille ja samalla olla korkealla Google –rankingeissa.

1. Indeksoi verkkosivusi

Sinun pitää varmistaa, että verkkosivusi ovat hakukonerobottien indeksoitavissa. Sivukartta on helpoin ja tehokkain tapa kertoa Googlelle, mitkä sivut kuuluvat verkkosivuillesi. Sivukartta helpottaa myös kävijöiden navigointia sivuilla.

hakukonenäkyvyys-sivukartta

Sivukartta on tärkeä, koska sen avulla hakukonerobotit indeksoivat kaikki sivuillasi olevat linkit.

 Domain –nimi on toinen tärkeä näkyvyyteen vaikuttava tekijä. Domainit, joilla on korkea SEO-näkyvyys voivat saada korkeamman rankingin URL:lleen. Nimeä domainisi huolellisesti ja sisällytä siihen aina avainsanasi, jotta Google tajuaa sen relevantiksi. Domainin lisäksi myös subdomain pitää optimoida huolellisesti. Mikäli sinulle on epäselvää mikä on domain ja subdomain, niin tässä on esimerkki.

Tutkimusten mukaan Google ei listaa ainoastaan domainia vaan myös subdomainit!

2. URL:n rakenne

Tiesitkö, että URL vaikuttaa myös Google –rankingiin?

Google arvostaa, että avainsanat esiintyvät URL:ssa. Varmista, että URL.n pituus on 30-50 merkkiä ja sisältää avainsanan. Avainsana on järkevä laittaa URL:n alkuun. Älä kuitenkaan laita kaikki sanoja yhteen, koska silloin hakukoneiden on vaikea ymmärtää sitä. Lisäksi kannattaa käyttää tavuviivoja (-), alaviivojen sijaan, sillä ne tekevät sisällöstä vaikeaselkoista sekä Googlelle että lukijalle.

Hakukonenäkyvyys-URL

URL kannattaa erotella tavuin (-), eikä esimerkiksi alaviivoilla (_)

3. Avainsanat

Avainsanojen avulla hakukonerobotit ymmärtävät sisältöäsi tehokkaammin. Otsikkosi avainsanan pitää vastata sisältöä ja hakutermejä. Avainsanan tulisi olla otsikon alussa, koska hakukoneet rankkaavat sen paremmin kuin otsikon lopussa olevat avainsanat. Avainsanat ovat erittäin tärkeässä roolissa Googlen rankingissa, sillä käyttäjät tavallisesti kirjoittavat avainsanan etsiessään jotain. Jos voit tarjota käyttäjille, mitä he etsivät, Google arvostaa sivustosi korkeammalle.

Vaikka avainsanojen käyttö on tärkeää, älä kuitenkaan käytä niitä liika, koska Google rankaisee siitä. Voit laskea optimaalisen avainsanojen määrän seuraavan kaavan avulla:

Avainsanojen tiheys= (Avainsanojen määrä/sanojen kokonaismäärä)x100

Esimerkiksi, jos haluat avainsanojen tiheyden olevan 2 prosenttiyksikköä 1000 sanan artikkelissa, avainsanan pitää näkyä kahdesti jokaisessa 100 sanan pätkässä. Mikäli et halua laskea tiheyksiä itse voit hyöyntää määrittelyssä palveluamme, joka tekee tämän automaattisesti ja parantaa samalla Google näkyvyyttäsi.

Toinen järkevä tapa välttää käyttämästä liikaa avainsanoja on hyödyntää ns. LSI avainsanoja eli synonyymeja avainsanoillesi. Käyttämällä synonyymeja Google parantaa rankingiasi. Tässä on kaksi yksinkertaista tapaa hyödyntää LSI avainsanoja. Jos halut tehdä sen manuaalisesti, voit siirtyä Google hakutulosten alareunaan ja näet kaikki aiheeseen liittyvät haut.

hakukonenäkyvyys-avainsanat

LSI avainsanat ovat synonyymeja käyttämillesi avainsanoille, jotka lisäävät sisältösi relevanttiutta.

Voit myös tarkistaa sen automaattisesti LSIGraph:in avulla, mikä on ilmainen LSI avainsanojen määrittelyyn tarkoitettu työkalu.

SEO ei tarkoita ainoastaan sisällön optimointia. Voit optimoida myös mediasisältöjä, kuten valokuvia. Kuvien optimointi ALT tekstin, kuvatekstin ja kuvauksen avulla parantavat myös hakukonenäkyvyyttä.

Erityisesti kuvien ALT teksti on tärkeä, koska se kuvailee kuvaa hakukoneille ja käyttäjille, jotka eivät voi ladata sitä. ALT teksti lisää relevanttiutta ja löydettävyyttä erityisesti Googlen kuvahaussa, jossa sisältösi rankataan korkeammalle. Täydellinen ALT teksti sisältää avainsanoja ja kuvaus on relevantti kyseiselle kuvalle.

4. Sisältö

i) Otsikko

Otsikko vaikuttaa myös Google näkyvyyteesi ja sen on kuvattava artikkelisi tarkoitusta. Otsikko esiintyy sekä hakukonetuloksissa että katkelmissa sosiaalista jakoa varten. Google ei rankkaa verkkosivustoasi, mikäli otsikko on epärelevantti sisältöön nähden. Siksi, otsikko on pidettävä yksinkertaisena ja tarkoituksenmukaisena sekä tarpeeksi lyhyenä (60-70 merkkiä). Lisäksi voit lukea tarkemmin aiheeseen lukemalla aikaisemman kirjoituksemme, Miten kirjoitttaa hakukoneystävällistä sisältöä?

hakukonenäkyvyys-otsikko

kirjoita lyhyt ja suoraviivainen otsikko

ii) Sisällön pituus

Nykyään lukijat arvostavat merkityksellistä, opettavaista sisältöä. Perustietojen antaminen ei enää riitä saavuttamaan korkeaa asemaa hakukonenäkyvyydessä. Älä pelkää kirjoittaa pitkiä sisältöjä, jotka ovat hyödyllisiä lukijoille. Laajat sisällöt eivät ainoastaan helpota monimutkaisten asioiden käsittelyä, vaan helpottavat myös Googlea sivustosi indeksoinnissa.

iii) Sisällön tuoreus

Laajan ja opettavaisen sisällön lisäksi on tärkeä kirjoittaa uusista asioista ja teemoista. Tuoreiden ja uniikkien ideoiden tuottaminen lisää myös sisältösi arvoa. Jo olemassa olevia sisältöjä kannattaa välillä päivittää ja kehittää uusien ideoiden avulla. Kirjoittaessa on hyvä muistaa, että kohdistat sisällön sekä lukijoille että hakukoneille, joten sisällön tulee olla laadukasta.

iv) Julkaisu

Säännöllisen sisällön julkaisu on äärimmäisen tärkeää. Kun julkaiset johdonmukaisesti uutta sisältöä, Googlen robotit vierailevat sivustollasi useammin, sillä ne oppivat milloin olet tarkalleen julkaisemassa uutta sisältöä.  Tarkista kuitenkin tekstin kieliasu aina ennen julkaisua. Kieliasultaan huono sisältö voi vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteesi. Voit tarkistaa kieliasun ilmaisen Grammarly työkalun avulla ja säästät aikaa.

5. Kuvien määrä

Kuvat ovat erittäin tehokas tapa tehdä vaikutus verkkosivuilla. Siksi kuvien määrä vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen. Kuvat ja sisältö helpottavat lisäämään hakutulosten relevanttiutta ja siksi on tärkeä lisätä kuvia sopivasti. Lukijoiden mielenkiinnon säilyttämiseksi optimaalinen kuvien määrä on noin 1 kuva 100 sanaa kohti. Tämä suhde pitää artikkelin visuaalisena, eikä pitkästytä lukijaa.

Oliko artikkeli kiinnostava? lue tästä helposti artikkelin toinen osa, missä annamme lisää vinkkejä hakukonenäkyvyyden kehittämiseen. Mikäli haluat kuulla enemmän hakukoneoptimoinnista, autamme mielellämme! Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Hakukonenäkyvyys ja 10 vinkkiä sen kehittämiseen, osa 1.

- taneli.katila