Product added to your WishlistView Wishlist

Facebookin mukautetut kohderyhmät ovat erittäin tehokas keino kohdistaa Facebook-mainontaa. Mukautettujen kohderyhmien ansioista voit kohdistaa mainontaa sähköpostilistojen, puhelinnumeroiden, verkkosivuvierailijoiden, Facebook-sivun fanien, Facebook käyttäjien ID:n tai jopa sitoutumisen (engagementin) perusteella. Tämä blogi keskittyy erityisesti asiakastiedosta ja sivuston liikenteestä rakennettuihin kohderyhmiin.

Mahdollisuudet mainonnan tarkkaan kohdentamiseen ovat lähes rajattomat. Mainostajan ei tarvitse enää arvuutella kohderyhmää ainoastaan iän tai suurpiirteisten kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Mukautettujen kohderyhmien avulla kohdistat Facebook-mainontaa erittäin tarkasti valituille kohderyhmille.

Ajatellaan esimerkiksi, että sinulla on 5000 asiakkaan sähköpostiosoitteet, jotka ovat jo ostaneet tuotteitasi. Seuraavaksi haluat mainostaa heille uutta versiota tuotteestasi. Tämä onnistuu helposti Facebookin-mukautettujen kohderyhmien avulla, sinun tarvitsee ainoastaan ladata sähköpostilista Facebookiin ja uusi mukautettu kohderyhmä on valmis. Tämän jälkeen Facebook yrittää yhdistää sähköpostiosoitteet käyttäjien antamiin sähköpostiosoitteisiin. Mikäli Facebook onnistuu yhdistämään esimerkiksi 70 prosenttia sähköpostiosoitteista, voit kohdistaa uuden tuotteen mainostamisen 3500 henkilölle, jotka ovat jo ostaneet aikaisemmankin version tuotteestasi. Todennäköisesti konversiot ovat aika korkealla tasolla!

Facebook lanseerasi mukautetut kohderyhmät vuonna 2013 ja niiden ominaisuuksiin on tehty päivityksiä säännöllisesti. Seuraavaksi käyn läpi eri vaihtoehdot mukautettujen kohderyhmien tekemiseen.

Standardoidut mukautetut kohderyhmät

Lataa lista sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai Facebook-käyttäjien ID:tä, joille haluat kohdistaa mainontaa ja Facebook yhdistää ne käyttäjiin sekä rakentaa niistä mukautetun kohderyhmän. Facebook onnistuu yhdistämään listalla olevat kontaktit keskimäärin 60-80 prosenttisesti käyttäjiin.

Mukautetut kohderyhmät verkkosivuvierailijoista

Asettamalla Facebook pikselin verkkosivuillesi pystyt kohdistamaan Facebook-mainontaa jokaiselle, joka on vieraillut jollakin tietyllä verkkosivullasi viimeisen 180 päivän aikana. Tässä mukautetussa kohderyhmässä sinun ei tarvitset ladata asiakkaiden sähköpostiosoitteita tai puhelinnumeroita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joku vierailee esimerkiksi verkkokaupan tietyllä tuotesivulla ja tämän jälkeen hän näkee luomasi mainoksen kyseisestä tuotteesta omalla Facebook-aikajanallaan.

Mukautetut kohderyhmät sovellusten käytöstä

Voit luoda mukautetun kohderyhmän perustuen käyttäjien toimintoihin, kun he käyttävät Facebook-sovellustasi. Voit luoda kohderyhmän henkilöistä, jotka ovat viime aikoina avanneet sovelluksesi, tehneet ostoksia, tehneet suuria ostoksia tai saavuttaneet tietyn tason sovelluksessasi tai pelissäsi. Voit esimerkiksi luoda mukautetun kohderyhmän henkilöistä, jotka ovat käyttäneet sovellustasi aikaisemmin, mutta eivät viimeisen 30 päivän aikana.

Kaksoisolentokohderyhmät

Kun olet luonut mukautetun kohderyhmän jollakin edellä esitellyllä tavalla, voit seuraavaksi laajentaa kohderyhmää kaksoisolentokohderyhmien avulla. Käytänössä tämä tarkoitaa sitä, että voit kohdentaa mainontaa henkilöille, jotka ovat samankaltaisia kuin mukautetun kohderyhmän henkilöt. Facebook rakentaa kaksoisolentokohderyhmän etsien yhdenmukaisuutta iästä, sukupuolesta ja kiinnostuksen kohteista. kaksoisolentokohderyhmien ansioista saat laajennettua kohderyhmääsi valtavasti.

Kaksoisolentokohderyhmät ovat todistetusti erittäin tehokkaita. Mietitään esimerkiksi, että haluat laajentaa tämän blogin aikaisemman esimerkin 3500 henkilön mukautettua kohderyhmää suuremmaksi. Facebook luo kaksoisolentokohderyhmän henkilöistä, jotka ovat mahdollisimman samankaltaisia kuin 3500 olemassa olevaa asiakastasi ja voit kohdentaa mainontaa heille.

Voit tehdä kaksoisolentokohderyhmiä asiakaslistoista, verkkosivuvierailijoista tai Facebook-sivun tykkääjistä.

Näin pääset alkuun mukautettujen kohderyhmien kanssa

Luodaksesi ensimmäisen mukautetun kohderyhmän siirry “kohderyhmät” välilehdelle Facebookin mainosten hallinnassa tai Power editorissa. “Kohderyhmät” välilehti löytyy työkalut -painikkeen alta.

Miten luot mukautetun kohderyhmän asiakastiedostostasi?

Aloita mukautetun kohderyhmän luonti klikkaamalla edellisessä kuvassa näkyvää sinistä “luo mukautettu kohderyhmä” -painiketta. Tämän jälkeen avautuu ikkuna, josta voit valita, minkä tyyppisen mukautetun kohderyhmän haluat luoda.

Valitse ponnahdusikkunasta “asiakastieto” ja klikkaa sitä. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, miten voit synkronoida asiakakastiedot.

1. Lataa manuaalisesti asiakastiedot .txt tai .csv tiedostona

2. Yhdistä sähköpostimarkkinointiohjelma Facebookin mainosten hallinta tiliin

1. Manuaalinen lataus

Aloita varmistamalla, että ladattava tiedosto sisältää oikeat kontaktit, jotka haluat tuoda Facebookiin. Käytä excelin .csv-tiedostoa tai halutessasi voit myös hyödyntää teksti editoria ja lisätä siihen jokaiselle riville yhden arvon:

sähköposti1@idealdigi.com

sähköposti2@idealdigi.com

sähköposti3@idealdigi.com

Muista, että tiedosto voi sisältää joko sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita, Facebook käyttäjien ID:tä. Erilaisia datatyyppejä ei voi yhdistää! Tämä tarkoittaa, että tiedosto voi sisältää ainoastaan esimerkiksi sähköpostiosoitteita tai puhelinnumeroita.

Anna mukautetulle kohderyhmälle lyhyt ja helposti muistettava nimi, mikä kuvastaa listan kohderyhmää. Nimet voivat olla esimerkiksi, “nykyiset asiakkaat” tai “Uutiskirjeen tilaajat”.

Valitse mitä datatyyppiä tiedosto sisältää (sähköpostiosoitteet, puhelinnumerot jne.)

Valitse koneeltasi .csv tai .txt tiedosto, jonka olet luonut

Hyväksy Facebookin mukautettujen kohderyhmien ehdot

Paina “seuraava” -painiketta ja sinut ohjataan prosessin loppuun ja kohta ensimmäinen mukautettu kohderyhmä on valmis

Kun Facebook on luonut mukautetun kohderyhmän valmiiksi, saat siitä ilmoituksen ja voit siirtyä katsomaan kuinka monta käyttäjää on yhdistetty

2. Yhdistä sähköpostimarkkinointiohjelma Facebookiin

Tällä hetkellä Facebook tukee ainoastaan Mailchimp integraatiota mukautettujen kohderyhmien synkronoinnissa. Muissa CRM- ja sähköpostimarkkinointijärjestelmissä pitää hyödyntää kolmansien osapuolten työkaluja, jotta integrointi saadaan tehtyä. Mailchimpin käyttäjille sähköpostiosoitteiden tuonti Facebookin on erittäin helppoa.

Miten luot mukautetun kohderyhmän verkkosivuvierailijoistasi?

Mukautetut kohderyhmät luodaan asiakkaiden tai liidien perusteella, joten voit kohdistaa mainontaa erittäin tarkasti oikeille henkilöille ja saavuttaa korkean ROI:n markkinointipanostuksillesi. Mitä, jos sinulla ei kuitenkaan ole laajaa valmista tietokantaa asiakkaista tai liideistä, joista voit luoda oman mukautetun kohderyhmän?

Tässä tapauksessa sinun kannattaa rakentaa mukautettu kohderyhmä verkkosivuvierailijoistasi (sivuston liikenne). Se ei vaadi mitään dataa käyttäjistä, joille haluat kohdistaa mainontaa. Sinun täytyy ainostaan odottaa, että käyttäjät vierailevat verkkosivuillasi ja Facebook pikseli (linkistä löytyvät ohjeet pikselin asennukseen) eli ns. seurantakoodi tunnistaa käyttäjät ja lisää ne automaattisesti kohderyhmään, joille voit kohdistaa uudelleenmarkkinointia.

Kun olet asettanut Facebook pikselin verkkosivuillesi voit luoda ensimmäisen mukautetun kohderyhmän. Valitse edellä näkyvästä kuvasta “sivuston liikenne” ja pääset alkuun.

Voit lisätä mukautettuun kohderyhmään jokaisen millä tahansa sivulla vierailleen henkilön tai voit asettaa tarkempia sääntöjä, joiden perusteella vierailijat lisätään kohderyhmään. Säännöt ovat erittäin toimivia ja varsin helposti toteutettavia. Kohderyhmään voidaan sisällyttää tai jättää ulkopuolelle vierailjoita, jotka käyvät jollakin tietyllä sivulla. Voit lisätä useita sääntöjä kohderyhmää varten.

Voit esimerkiksi kohdistaa jokaiselle kassasivulla käyneellä, jotka eivät kuitenkaan nähneet “Kiitos” -sivua eli ostaminen jäi viime hetkellä tekemättä. Tämä antaa mainostajalle ns. toisen mahdollisuuden muistuttaa tekemättä jääneistä ostoksista.

Lopuksi voit valita, kuinka monta päivää verkkosivuvierailijoita seurataan. Tämä tarkoittaa, että kohderyhmään tulevat henkilöt, jotka täyttävät asettamasi säännöt x päivän ajalta. Facebook ehdottaa tähän 30 päivää, mutta enimmäismäärä on 180 päivää.

Miten luot kaksoisolentokohderyhmän?

Kaksoisolentokohderyhmät ovat erittäin tehokas tapa skaalata mukautettuja kohderyhmiä. Niiden avulla luot laajemman kohderyhmän samankaltaisista henkilöistä, jotka kuuluvat jo tekemääsi mukautettuun kohderyhmään.

Voit esimerkiksi tehdä 5000 henkilön asiakaslistastasi kaksoisolentokohderyhmän, jossa on 100 000  nykyisten asiakkaidesi kaltaista henkilöä.

Kaksoisolentokohderyhmien tekeminen kestää Facebookilta pidempään kuin mukautettujen kohderyhmien tekeminen. Se saattaa kestää pyynnön lähettämisestä parista tunnista muutamaan päivään ennen kuin kohderyhmä on valmis mainostettavaksi.

Voit luoda kaksoisolentokohderyhmän Facebook-sivun tykkääjistä, sähköpostilistasta, nykyisistä asiakkaista, verkkosivuvierailijoiden mukautetusta kohderyhmästä, sovellusten käyttäjistä tai jopa sitoutumisesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

Facebookin mukautetut kohderyhmät mainonnassa

- taneli.katila