Product added to your WishlistView Wishlist

B2B-verkkokauppa kasvaa nopeasti ja uusia kauppoja aukeaa koko ajan eri toimialoilla. Toiset verkkokaupat ovat ammattimaisesti toteutettuja, mutta markkinoilla näkee myös paljon toteutuksia, joissa olisi kehittämisen varaa. Tämän blogin tarkoituksena on antaa vinkkejä, joilla vältetään B2B-verkkokaupan yleisimmät sudenkuopat.

1. Designin ja käyttökokemuksen unohtaminen

B2B-verkkokaupat keskittyvät liian usein hyötyihin käyttökokemuksen kustannuksella. Tämä saattaa vahingoittaa brändiä ja vähentää potentiaalisten asiakkaiden käsitystä yrityksen tarjoamasta laadusta. Lisäksi monet B2B-yritykset epäonnistuvat verkkokaupan mobiili käyttökokemuksen suunnittelussa, mikä vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen, konversioihin ja lopulta myyntiin.

Käyttökokemuksen suunnittelussa kannattaa vähintään tuottaa ns. rautalankamallit tärkeimmistä verkkokaupan sivuista sekä miettiä erikseen työpöytä- ja mobiiliversioita.

2. Visuaalisuuden ylikorostaminen

Visuaalisuuden ylikorostamisella voi olla erittäin negatiivisia vaikutuksia verkkokaupan käytettävyyteen. Usein todella visuaaliset verkkokaupat ovat hankalia käyttää. Kannattaa varoa käyttämästä liikaa kuvia ja grafiikkaa! Ne voivat olla näyttäviä, mutta hidastavat sivujen latausaikoja sekä vaikeuttavat erityisesti mobiilikäyttöä. B2B-verkkokaupan toimittajan valinnassa kannattaa suosia yrityksiä, joilla on osaamista verkkokaupan toiminnallisuuksista ja teknologioista.

Keskity toimintoihin, jotka ovat kaikista tärkeimpiä verkkokaupan käyttäjille ja tee niistä toiminnoista yksinkertaisia käyttää. Jos yrityksellä on erityisiä tarpeita, kuten asiakaskohtaiset hinnat ja toimitukset, niin verkkokaupan käytön ja ylläpidon pitää olla yksinkertaista.

3. Puutteelliset tuotekuvaukset

Usein ollaan tilanteessa, että verkkokaupan toimittaja on tehnyt kehitystyön valmiiksi, mutta asiakkaalta odotetaan yhtenäisiä tuotekuvauksia ja kuvia. Välillä asiakkailla on ajatuksena hyödyntää yrityksen dataa suoraan omista sisäisistä järjestelmistä, mutta ongelmana on, että  kuvaukset sekä tuotenimet ovat liian hankalia  ja kuvia löytyy puutteellisesti. Tämä johtaa verkkokaupan lanseerauksen viivästymiseen ja epätehokkuuteen.

Yrityksen kannattaa laittaa exceliin jo hyvissä ajoin ainakin seuraavat tiedot tuotteista:

 • SKU
 • Tuotenimi
 • Tuotekuvaus
 • Kuvatiedoston nimi
 • Hinta
 • Paino
 • Kategoria

Sinulla voi olla enemmänkin kenttiä, mutta jo nämäkin auttavat ja nopeuttavat projektia.

4. Puutteellinen suunnittelu

B2B-yritykset, jotka eivät ole aikaisemmin julkaisseet verkkokauppaa aliarvioivat usein suunnitteluvaiheen. Liian usein yritykset vain hahmottelevat karkeasti tarpeet, tekevät nopean suunnitelman ja siirtyvät eteenpäin. Kuitenkin, puutteellinen suunnitteluvaihe johtaa usein projektin viivästymiseen ja huonoon lopputulokseen.

Seuraavat neljä kohtaa on ainakin suunniteltava tarkasti ja hyvissä ajoin:

 • Käyttöliittymän vaatimukset
 • Tietoarkkitehtuuri ja integraatiot
 • Toimitukset, hinnoittelu ja verot
 • Jatkuvat ylläpitotarpeet

5. Väärä verkkokauppaohjelmisto

Liian usein yritykset valitset väärän ja heille sopimattoman verkkokauppaohjelmiston. B2B-verkkokauppaohjelmiston valinnassa on tärkeää tehdä suunnittelu ja vaatimusmäärittelyt huolellisesti. B2B-verkkokaupat vaativat usein perinteisiä verkkokauppoja monimutkaisempia toimintoja sekä integraatioita ja tämä on huomioitava ohjelmistoa valittaessa. Toiminnallisuuksien ja integraatioiden lisäksi on varmistettava, että ohjelmistoa on helppo käyttää ja ylläpitää. Oikealla verkkokauppaohjelmiston valinnalla säästät paljon aikaa ja rahaa!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastaan Ideal Digin Opi ja Muotoile -liiketoiminnoista.

5 tapaa epäonnistua B2B-verkkokaupan lanseerauksessa

- taneli.katila